poniedziałek, 16 listopada 2015

Jogurtowy z galaretką

I jest kolejny tort! Miałam pewne obawy, że się "rozjedzie", jednak wszystko poszło po mojej myśli:)

Składniki na biszkopt:
- 9 jaj,
- 2 i 1/4 szkl mąki.
- 2 szkl cukru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.

Białka oddzielam od żółtek, ubijam z solą i cukrem na sztywną pianę, dodaję żółtka, wsypuję powoli przesianą z proszkiem mąkę i mieszam. Piekę w 180st 40 - 45 min, do suchego patyczka. Dzielę na 3 części.

 Masa:
- 3 duże jogurty naturalne,
- 5 galaretek,
- owoce z puszki.

3 galaretki rozpuszczam w szkl wody i studzę. Owoce kroję na kawałki, syropem nasączam biszkopt. Tężejącą galaretkę miksuję z jogurtami. Gdy masa będzie odpowiednio gęsta (zbyt rzadką chłodzę w lodówce), rozprowadzam ją na torcie i układam owoce. Boki i wierzch ozdabiam. Kawałki owoców zalewam pozostałymi galaretkami rozpuszczonymi w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu.




Tort idealny na letnie popołudnie. Idealna alternatywa wszystkich kalorycznych wypieków. Jego koszt nie wyczyści naszego portfela:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz