środa, 30 września 2015

Tort gruszkowy

Specjalny tort na wyjątkową okazję, 70-tka babci. To dopiero wyzwanie!
I jeszcze żeby nie było za łatwo, to tort wykonany z przepisu sąsiadki, która specjalizuje się w ciastach i tortach. Jednak wg opinii najbliższych, smakował lepiej niż oryginał:)




Składniki:
Biszkopt: 6 jaj, 1,5szkl mąki, szkl cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli.

Krem:
1l śmietany kremówki 30%, cytryna, 2 kubki jogurtu gruszkowego, 9 łyżeczek żelatyny.

Dodatkowo:
Gruszki w syropie i wódka do nasączenia.

Biszkopt: białka ubijam ze szczyptą soli i cukrem, do sztywnej masy dodaję żółtka, wsypuję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wykładam do wysmarowanej tortownicy i piekę w 180st 35 - 40 min do suchego patyczka.

Gruszki odsączam z syropu, odkładam kilka do dekoracji. Resztę kroję w kostkę, dodaję 4 łyżki cukru i sok z cytryny. Żelatynę rozpuszczam w syropie. Kremówkę ubijam, dodaję syrop, trochę odkładam na dekorację a do reszty dodaję pokrojone owoce i jogurty.

Biszkopt dzielimy na 3 części, nasączamy wódką, przekładamy kremem i zdobimy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz